O nás Co nabízíme Vybavení Lékaři Rozpis Galerie Akce Mapy a kontakty Články E-shop Časté dotazy Certifikáty HOME
VETERINÁRNÍ KLINIKA SALVUS
Pondělí až Sobota 08:00-20:00
Neděle 08:00-12:00
Mimo ordinační dobu NON-STOP pohotovost
Mládežnická 1340
293 01 Mladá Boleslav
tel.: 326 731 757
Vakcinace psů - podle doporučení WSAVA (Světová asociace vet. lékařů malých zvířat)
Vzteklina - R ... Jediné povinné očkování v ČR je očkování proti vzteklině.
Chovatel je povinen zajistit aby byli psi ve stáří od 3 do 6 měsíců platně očkováni proti vzteklině. Od 1.7.2008 je platná novela veterinárního zákona č. 182/2008 Sb podle které přeočkování vztekliny lze provést kdykoliv během doby účinnosti předchozí použité vakcíny. Jinými slovy je povinnost přeočkovat psa opět vakcínou proti vzteklině do data uvedené v kolonce příští návštěva v očkovacím průkazu. Intervaly mezi jednotlivými přeočkování vychází podle použité vakcíny. U nás používaná vakcína Nobivac Rabies a Rabisin je přeočkována v 3letém intervalu u psů a koček a v každoročním intervalu u fretek. Vakcína Eurican DHPPi-LR zůstává v každoročním revakcinačním intervalu. Informace o jiných vakcínách viz
www.svscr.cz
Očkování proti ostatních chorobám není ze zákona povinné, v některých případech jde však o choroby smrtelné, takže vakcinaci proti nim doporučujeme. Jedná se o tyto choroby (písmenka u nich jsou jejich zkratkou, kterou najdete na nálepce z vakcíny):
Psinka – D
Infekční zánět jater – H
Parvoviróza – P
Psinkový kašel (Parainfluenza, Infekční laryngotracheitida psů) – Pi
Leptospiróza – L
Koronaviróza – C


S očkováním je třeba začít u mladých zvířat v době poklesu kolostrálních protilátek opakovanou aplikací vakcín a navodit imunitní odezvu. Pokles kolostrálních protilátek bývá mezi 6-10týdnem. Záleží na množství přijatého kolostra, kolik je v něm protilátek od feny či je ovlivněno onemocněním mláděte. První vakcinací můžeme zlikvidovat zbytky mateřských protilátek a tím vzniká tzv.imunitní okno. Proto při nehrozícím riziku postačí začít vakcinaci v 9-10 týdnu. Při zvýšeném nebezpečí infekce je vhodné začít s prvním očkováním už v 6-8 týdnu. Štěnata by měla být v té době již odčervena a v období vakcinace klinicky zdravá. Proto je před očkováním nezbytné vyšetření zvířete veterinárním lékařem. Minimální revakcinační interval je 14dní, optimální je 3-4týdny. Teprve po poslední revakcinaci u psů starších 14-16 týdnů či později (doposud podle doporučení výrobců vakcín u psů starších 12 týdnů) je možné zvířata vystavit kontaktu s větším množstvím psů bez rizika infekce. Do té doby je třeba vyhýbat se potencionálním zdrojům infekce – tj. neznámým a nevakcinovaným zvířatům.
Boosterová (Posilující) vakcinace se provádí za dalších 8 měsíců (tedy ve stáří 1 roku) a poté po 3 letech u psinky, infekčního zánětu jater a parvovirózy. Psinkový kašel a leptospirózu je třeba vakcinovat každoročně. I nadále je tedy nutná každoroční prohlídka a vakcinace zvířete - jen bude vakcinační schema poupraveno vzhledem k novým poznatkům WSAVA (Světová asociace veterinárních lékařů malých zvířat).

Ochrana proti výše zmíněným chorobám je obsažena ve většině vakcín. Pokud majitel chce, lze provést očkování i vůči dalším chorobám. "Prevence je vždy levnější než léčba."
Lymská borelióza – B … Má význam zejména u psů, kteří jsou často v lese či v lokalitách se zvýšeným výskytem klíšťat.
Tetanus … Má význam u loveckých či pracovních psů ale zejména těch, kteří jsou ve společnosti koní. Zvýšené riziko může být všeobecně u štěňat při výměně zubů.
Psinkový kašel – KC … Pes je sice po základní vakcinaci chráněný vůči psinkovému kašli, ale jen částečně. Základní vakcinace zmírní klinické příznaky. Nejlepší je posílit obranyschopnost ještě vakcínou, která se aplikuje na nosní sliznici. Tato vakcína obsahuje nejen virus parainfulenzy jako ta základní vakcína, ale i bakterii Bordetella bronchiseptica, která často bývá u psinkového kašle přidružena. Má význam u psů, kteří jsou často na svodech, výstavách nebo na výcvicích s ostatními psy.
Herpesvirová infekce … Vakcinace brání viru vyvolat potrat u feny či úhyn sajících štěňat. Má význam u chovných fen. Vakcinuje se těsně před krytím či 7-10dní po něm a revakcinuje se 1-2 týdny před porodem.
Autor: MVDr.Erika Žulkevičová Langerová
Poslední aktualizace: Optimalizováno pro rozlišení 1280 x 1024 © Salvus MB