O nás Co nabízíme Vybavení Lékaři Rozpis Galerie Akce Mapy a kontakty Články E-shop Časté dotazy Certifikáty HOME
VETERINÁRNÍ KLINIKA SALVUS
Pondělí až Sobota 08:00-20:00
Neděle 08:00-12:00
Mimo ordinační dobu NON-STOP pohotovost
Mládežnická 1340
293 01 Mladá Boleslav
tel.: 326 731 757
Vakcinace fretek
Fretky se vakcinují proti psince a proti vzteklině.

Psinka - D ... U fretek velmi nebezpečné onemocnění, které je téměř 100% smrtelné. Projevuje se ve třech základních formách: slizniční, střevní a nervové.
Forma plicní se projevuje výtoky z nosu, kašláním až zápalem plic - pneumonií. Střevní forma způsobuje průjmy a zvracení. Nervová navozuje křeče až ochrnutí. Může mít však i kožní projevy - ztluštění a ztvrdnutí polštářků na tlapkách. Léčba neexistuje, tlumí se jen příznaky. Prevencí je jen vakcinace oslabeným živým virem vytvořeným pasážováním na kuřecích embryích. K vakcinaci se používá vakcína pro psy. Speciální vakcína pro fretky zatím v ČR není. Mnohdy se vakcinace provádí polyantigenními psími vakcínami (např.DHPPi-L), což je pro organismus fretky zbytečná zátěž. Fretky k jiným chorobám nejsou vnímavé. První vakcinace je možná v 6-8 týdnech věku. Je ale vhodnější až v 9 týdnu (viz imunitní okno) a je třeba ji revakcinovat po 3-4týdnech.

Vzteklina - R … Vakcinace není ze zákona povinná, ale je nezbytná k cestování do zahraničí či vhodná při venkovním způsobu chovu fretek a možném nakažení od volně žijících zvířat. U nás používaná vakcína Nobivac Rabies je u fretek přeočkována v každoročním intervalu. Vakcinace je možná od 3. měsíce věku. Informace o jiných vakcínách viz
www.svscr.cz
Autor: MVDr.Erika Žulkevičová Langerová
Poslední aktualizace: Optimalizováno pro rozlišení 1280 x 1024 © Salvus MB