O nás Co nabízíme Vybavení Lékaři Rozpis Galerie Akce Mapy a kontakty Články E-shop Časté dotazy Certifikáty HOME
VETERINÁRNÍ KLINIKA SALVUS
Pondělí až Sobota 08:00-20:00
Neděle 08:00-12:00
Mimo ordinační dobu NON-STOP pohotovost
Mládežnická 1340
293 01 Mladá Boleslav
tel.: 326 731 757
Endoparazité (Vnitřní parazité)
Nejběžnější vnitřní paraziti psů a koček jsou škrkavky a tasemnice.
Téměř všechna štěňata se rodí nakažena, protože larvy škrkavek již během březosti se přes placentu dostávají do plodu. Po narození se štěňata navíc infikují mlékem feny. Larvy škrkavek se tak dostávají do střeva, odkud pronikají do krevního oběhu, kterým se dostanou do plic, jater a jiných orgánů, kde se vyvíjí. V průběhu migrace mohou způsobit zánět plic a poškozují i ostatní vnitřní orgány. Vývojový cyklus se uzavírá ve střevě, kde dospělé škrkavky produkují svá vajíčka. Vajíčka se trusem dostávají do vnějšího prostředí.
U dospělých psů je vývoj škrkavky odlišný. Z vajíčka se v zažívacím ústrojí nakaženého jedince vyvinou larvy, ty proniknou ze střeva do krevního oběhu ale zpátky, do střeva se vrací zřídka. Zůstávají „ spát“ v játrech, plících, mozku, ledvinách a svalech. U fen, které zabřeznou se larvy probudí, dostanou se zpět do krevního oběhu a přes placentu infikují plod.

U koček je vývojový cyklus škrkavek podobný. S jediným rozdílem, že koťata se rodí nenakažená, protože larvy škrkavek nenapadají koťata během nitroděložního vývoje. K prvnímu nakažení škrkavkami dochází u koťat při sání mléka.

Odčervovací schéma u psů: 2,4,6,8,10 a 12 týden, dále po 3 měsících do 1 roku, dospělé psy postačí odčervit 1x za 3-6 měsíců, nejméně 1x ročně.

Odčervování u koček: 3-4,8,10,12 týden a 4,5,6,9 a 12 měsíc věku kotěte. Dospělé kočky odčervovat jednou za 3 měsíce, jsou-li venkovní (tzv. lovci myší).

Nejnázornější je to na níže uvedených videích, které jsou uveřejněné se souhlasem firmy Bayer.
Přenosy parazitů a jejich rizika Ploší červi (tasemnice) Oblí červi (škrkavky)
Autor: MVDr.Erika Žulkevičová Langerová
Poslední aktualizace: Optimalizováno pro rozlišení 1280 x 1024 © Salvus MB