O nás Co nabízíme Vybavení Lékaři Rozpis Galerie Akce Mapy a kontakty Články E-shop Časté dotazy Certifikáty HOME
VETERINÁRNÍ KLINIKA SALVUS
Pondělí až Sobota 08:00-20:00
Neděle 08:00-12:00
Mimo ordinační dobu NON-STOP pohotovost
Mládežnická 1340
293 01 Mladá Boleslav
tel.: 326 731 757
Cestování se psy, kočkami a fretkami - ucelený přehled zásad
Od 1.1.2012 je možné cestovat pouze s těmito náležitostmi:
1. mezinárodní průkaz pro malá zvířata (tzv. pas)
Vzor pasu
najdete zde
.Chovatel pas získá u soukromého veterinárního lékaře.
2. platné očkování proti vzteklině
Při cestování musí být zvíře starší 3 měsíců naočkované. Toto očkování provede soukromý veterinární lékař. Očkování proti vzteklině se považuje za platné 21 dní po očkování či ode dne přeočkování, pokud byla vakcína podána během doby platnosti předchozího očkování. Přeočkování se provádí v souladu s vakcinačním schématem dané očkovací látky.
3. identifikace zvířete
Od 3.7.2011 je uznáván pouze jeden způsob, a to označení zvířete mikročipem. Označení mikročipem provádí soukromý veterinární lékař. U psů, kteří byli označeni tetováním do 3.7.2011, není nutné označení čipem za podmínky, že je tetování dostatečně čitelné. Ale pozor - Velká Británie, Irsko, Malta a Chorvatsko uznávají pouze identifikaci mikročipem!
Další požadavky jsou nutné jen při cestování do určitých zemí:
Velká Británie, Irsko, Malta
Již není třeba sérologické vyšetření na vzteklinu pro vyšetření hladiny protilátek. Je nutno pouze splnit výše uvedené náležitosti (viz. 1, 2, a 3,) a provést ošetření proti echinokokóze (odčervení s účinnou látkou praziquantel) nově v rozmezí 120 - 24hod před vstupem do těchto zemí. Toto ošetření musí provést a potvrdit soukromý veterinární lékař.
Švédsko
Již není třeba sérologické vyšetření na vzteklinu a ani není třeba provést ošetření proti echinokokóze (odčervení) a ošetření proti klíšťatům. Stačí splnit splnit výše uvedené náležitosti (viz. 1, 2, a 3,).
Kypr, Finsko
Je nutno provést ošetření proti echinokokóze (odčervení s účinnou látkou praziquantel) u obou zemí (Kypr?). Odčervení při cestě na Kypr nutno max. 48hod před vstupem do této země a do Finska nově v rozmezí 120 - 24hod před vstupem do této země včetně označení dávky přípravku. Toto ošetření musí provést a potvrdit soukromý veterinární lékař.
Třetí země (Chorvatsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, atd.)
Podmínky jsou stejné jako v rámci EU (viz. náležitosti 1,2,a 3,). Pouze při cestování do Chorvatska třeba "kulaté razítko" od KVS o příznivé nákazové situaci. Navíc je nutná klinická prohlídka provedená a potvrzená do pasu zvířete soukromým veterinárním lékařem a očkování proti vzteklině musí být provedeno min. 6 měsíců před vstupem do země. Ještě jednou upozornění, že Chorvatsko uznává jen identifikaci mikročipem!
Další informace lze nalézt na                           či na jednotlivých KVS. Vždy je třeba splnit veterinární podmínky pro vstup do dané nečlenské země EU, proto je vždy dobré se dotázat zastupitelského úřadu dotyčné země na podmínky.
http://www.svscr.cz
Autor: MVDr.Erika Žulkevičová Langerová
Poslední aktualizace: Optimalizováno pro rozlišení 1280 x 1024 © Salvus MB